Consent Preferences
CENTRUL MEDICAL DOROBANȚI 

Ghidul pacientului

Pentru o experiență cât mai plăcută a Dvs. atunci când aveți nevoie de noi, vă oferim o serie de informații legate atât de domeniul sănătății cât și de legislația medicală. Pentru lămuriri ne puteți contacta și direct; pentru aceasta folosiți pagina de CONTACT.

Dr. Vlad Ciovică

Despre acest ghid

Ghidul pacientului este un instrument esențial pentru oricine se confruntă cu o problemă de sănătate și are nevoie de informații clare și ușor de înțeles. Acest ghid oferă pacienților informații detaliate și cuprinzătoare despre modul de accesare al serviciilor medicale în clinica noastră, despre diferite afecțiuni, tratamente disponibile, precum și sfaturi practice despre cum să gestioneze și să își îmbunătățească starea de sănătate.
În acest ghid, pacienții vor găsi informații despre simptomele specifice ale unei afecțiuni, care le vor permite să recunoască primele semne și să solicite ajutor medical în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, sunt prezentați factorii de risc și cauzele posibile ale afecțiunilor, ceea ce permite pacienților să înțeleagă mai bine cum pot preveni și evita apariția acestora.
Pe lângă informațiile despre afecțiuni și tratamente, ghidul pacientului oferă și sfaturi practice pentru o viață sănătoasă. Pacienții vor găsi informații despre alimentația echilibrată, care le vor permite să adopte obiceiuri alimentare sănătoase și să își îmbunătățească nutriția. De asemenea, se vor regăsi și sfaturi despre importanța exercițiilor fizice regulate, gestionarea stresului și menținerea unei rutine zilnice adecvate pentru un stil de viață sănătos.
Ghidul pacientului este un instrument util pentru a spori cunoștințele pacienților și a-i ajuta să ia decizii informate cu privire la sănătatea lor. Am încercat ca această pagină să ofere informații comprehensive și ușor de înțeles, care permit pacienților să înțeleagă mai bine afecțiunile lor și să se implice activ în procesul de tratament.

Definiții

  • Pacient = persoana sănătoasă sau bolnavă care utilizează serviciile de sănătate.
  • Îngrijiri de sănătate = totalitatea serviciilor medicale, a serviciilor comunitare precum și a serviciilor conexe actelor medicale.
  • Intervenție medicală = orice examinare, tratament sau alt act medical în scop diagnostic, preventiv terapeutic sau de reabilitare.
  • Îngrijiri terminale = îngrijirile acordate unui pacient cu mijloacele de tratament disponibile atunci când nu mai este posibilă îmbunătățirea prognosticului fatal al stării de boală, precum și îngrijirile acordate în proximitatea decesului.
  • Discriminare = distincția care se face între persoane aflate în situații similare pe baza rasei, sexului, vârstei, apartenenței etnice, originii naționale sau sociale, religiei, opțiunilor politice sau antipatiei personale.
  • Consimțământul exprimat în cunoștință de cauză (informat) = reprezintă o decizie, care trebuie să fie scrisă, datată și semnată, de a fi de acord cu procedurile diagnostice și terapeutice necesare, decizie luată de bună voie și după ce au fost primite toate informațiile necesare despre natura, semnificația, consecințele și riscurile posibile de către o persoană capabilă să-și dea consimțământul sau, dacă este vorba despre o persoană care nu este în măsură să o facă, de către reprezentantul său legal; dacă persoana implicată nu este capabilă să scrie, ea poate să-și dea, în cazuri excepționale prevăzute de legislația națională, consimțământul verbal în prezența a cel puțin unui martor.
  • Confidențialitatea reprezintă prevenirea dezvăluirii către persoane neautorizate a informațiilor referitoare la starea de sănătate, procedurile de diagnostic sau tratament ale pacientului.
  • Confortul („starea de bine” a pacienților) = constă în integritatea fizică și mintală a pacienților internați.
  • Eveniment advers = orice manifestare nocivă, indiferent de intensitatea sa, apărută la un pacient căruia i s-a administrat un medicament și care nu are neapărat legătură cauzală cu acest tratament.
  • Eveniment advers sever sau reacție adversă severă = orice eveniment sau reacție adversă care, oricare ar fi doza, cauzează moartea, pune în pericol viața pacientului, necesită o spitalizare sau o prelungire a spitalizării, provoacă o dizabilitate ori o incapacitate, importante sau durabile, ori provoacă o anomalie sau o malformație congenitală.
  • Reacția adversă neașteptată = reacție adversă a cărei natură sau gravitate nu concordă cu informațiile despre medicament, de exemplu, Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) în cazul unui medicament autorizat.

Informații pentru pacienți

Cosul tau este gol Continua
Cos de Cumparaturi
Subtotal:
Reducere 
Reducere 
Vezi Detalii
- +
Stoc epuizat